Obecny pęd cywilizacyjny spowodował nadmierne nawożenie i chemizację upraw.

Wzrost wydajności upraw pozbawił zboża i warzyw minerałów i witamin, które są niezbędne każdemu organizmowi. Konieczne jest ich uzupełnienie, najprostszym byłoby dobranie odpowiedniej diety, bogatej w witaminy, minerały i związki zasadotwórcze.

Podstawą naszego zdrowia jest to co jemy, jak się odżywiamy, jak dobieramy produkty i skąd je nabywamy. Wyniki badań wykazują, że przyczyną wszystkich chorób jest niewłaściwa dieta, drugim czynnikiem jest styl życia, palenie papierosów, nadmierne spożywanie wyrobów alkoholowych, cukrów, wyrobów z mąki pszennej.

Podstawą wszystkich chorób jest zakwaszenie organizmu, które jest przyczyną braku odpowiedniej diety, bogatej w produkty zasadowe. Stan zakwaszenia powoduje zachwianie równowagi kwasowo- zasadowej, która jest podstawą naszego zdrowia. Zakwaszenie organizmu jest trudne do zdiagnozowania z uwagi, że przebiega powoli powodując stopniowe odmineralizowanie organizmu, który dąży do równowagi kwasowo-zasadowej. W przypadku braku w pożywieniu produktów zasadowych, organizm pobiera je z tkanek i kości powodując wyjałowienie, osłabienie w formie dolegliwości takich jak zmęczenie, ból głowy, napady głodu, wypadanie włosów, próchnica zębów, łamanie paznokci. Przedłużający się stan zakwaszenia powoduje dalsze dolegliwości: choroby wątroby, choroby nerek które uczestniczą w zdobywaniu dobrych dla organizmu minerałów oraz uczestniczą w wydalaniu toksyn i metali ciężkich spożywanych w produktach wysoko przetworzonych. Przedłużający się stan zakwaszenia powoduje dalsze dolegliwości takie jak zawały serca, wylewy, miażdżycę, cukrzyca, depresje, choroby reumatyczne aż do chorób nowotworowych łącznie. Rak rozwija się tylko w kwaśnym środowisku w obecności pleśni. Dotychczas nie opracowano uniwersalnej diety aby jej stosowanie było pomocne dla wszystkich w sposób równomierny. Dobór właściwych produktów aby odciążyć organizm od toksyn i metali ciężkich w obecnym czasie jest trudny. Jedynym skutecznym preparatem, który wesprze organizm w walce z toksynami i metalami ciężkimi, produktami kwasotwórczymi, jest preparat Universum Life, stworzony z naturalnych składników, kopalin, wzbogacony witaminami i minerałami, który skutecznie wspiera organizm w dążeniu do równowagi kwasowo-zasadowej i jej utrzymaniu co jest równoznaczne ze zdrowiem. Preparat Universum Life ma wpływ na przemianę materii, powoduje normalne opróżnianie z toksyn i metali ciężkich, które zatruwają organizm i opóźniają przemianę materii, która powoduje odkładanie tłuszczów, tycie i przybieranie nadmiernej wagi ciała. Preparat Universum Life można stosować profilaktycznie jak i w chorobie, preparatu nie da się przedawkować, jest przyjazny każdemu organizmowi.

Ważną wiadomością dla każdego z nas jest aby okresowo badać stan swojego zdrowia i posiadać wiedzę badając pH moczu, który jest odnośnikiem pH krwi. Wówczas decydujemy o konieczności bycia u lekarza, o konieczności zmian w odżywianiu, zwiększając produkty zasadotwórcze i stosowanie odpowiedniej diety. Mając ogólny pogląd na stan swojego zdrowia, winniśmy wesprzeć organizm dawką preparatu Universum Life, który wspiera organizm w dążeniu do równowagi kwasowo-zasadowej i jej utrzymaniu z równoczesnym stosowaniem nasion i warzyw zasadotwórczych. Istotnymi nasionami w codziennej naszej diecie winny być nasiona Ostropestu, które skutecznie oczyszczają wątrobę, nasiona Lnu, które chronią organizm od chorób nowotworowych. Należy pamiętać o ruchu, ćwiczeniach, spożywaniu 2L dobrej wody i dobrym odpoczynku aby skutecznie zapobiegać, a nie leczyć.